Aktuelno

Радионица НВО “Локални дом развоја Брус” – обука за активно цивилно друштво

Радионица је део пројекта ′′ Заједно за активно цивилно друштво-АКТ ′′ који ′′ Дом локалног развоја Брус ′′ реализује од октобра прошле године. Циљ пројекта је да се мештани општине Брус директно укључе у јавни живот и одлуче локално, као и развој ове НВО у наредне две године. Пројекат финансира Влада Швајцарске, а реализација Грађанске иницијативе у конзорцијуму са швајцарском организацијом Helvetas Swiss Intercooperation.
– Ми смо једна од 30 организација цивилног друштва у Србији која је добитник АКТ-институционалног гранта, чија је сврха да укључи што више грађанства и организација цивилног друштва у јавном животу и доношење одлука интерно унутрашњег капацитета наша организација: људски ресурси, логистика, технички и финансијски капацитет наше организације – каже Владица Павловић, председавајући НВО ′′ Локални развој Брус “.
Циљна група пројекта су сви грађани, доносиоци одлука, стручна јавност, институције, организације цивилног друштва, пословни сектор и медији са територије општине Брус. Пројектом се планира реализовати осам стручних радионица из следећих области: стратешко планирање, јавно залагање, израда и спровођење локалних стратешких докумената, израда и реализација локалних акционих планова, финансијско управљање радом удружења, одрживост организација цивилног друштва, управљање пројектним циклусом и социјално предузетништво.
У Центру за културу Брус је већ одржана прва радионица под називом ′′ За активно цивилно друштво-АКТ Тема ′′ Менаџмент пројектног циклуса методологијом ЕУ ′′ говорила је на радионици др. Ненад Крстић, председник Удружења за европске интеграције ′′ Евроконтакт ′′ Крушевац…
Крстић је говорио и о одрживости организација цивилног друштва (финансијског, институционалног и кадровског), о пројекту и непројектном финансирању, кампањи прикупљања средстава и другим начинима да се обезбеде услови за њихов рад.
Учесници радионице били су припадници цивилног сектора, локалне самоуправе, пословног сектора и медија, а овај састанак је био прилика да се чује и више о социјалном предузетништву и могућности стварања подстицајног амбијента за то локално.